Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2007 08:08 - Поезията на бале и други неща
Автор: bashiiankova Категория: Други   
Прочетен: 3202 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 31.12.2007 08:14


Гледам, Бале е написал стихотворение - браво на него! Но, тъй като има навика често да си трие блога, ще се наложи да го публикувам и тук като спазя всичките изисквания на СС, а именно признавам, че Бале е автор. Правя това, поради посвещението му към всички блогърки, към които се числя и аз

За мен ти си морска сирена,
Морякът удавник съм аз.
За мен ти си морска сирена,
Морякът удавник съм аз,
Морякът удавник съм аз...

Плачи, ти, плачи, о, сърце.....

Безброй целувки ти пращам
По безкрайната морска шир.
Безброй целувки ти пращам
По безкрайната морска шир,
По безкрайната морска шир

                          Ваш Бале
(курсивът мой)

Считам за необходимо да заявя на бале, че няма да му се отвори парашута, колкото и да се опитва да ме свали със слабото си стихоплетство. Ще се опитам, обаче да направя своево рода литературен аналз на написаното (своево рода, защото написаното не е литература и поради това и анализът е само своево рода).
В първия стих литературния аз се обръща към обекта на своите желания - всички блогърки (па дано една му отвърне). Въпреки могостранния обект обръщението е като към една "ти си морска сирена". Аз-ът сравнява блогърката с морската сирена - символ на непорочността и чистотата на водата, но и на неизвестната красота, която може да погуби. В това противоречие се крие загатката на аза. Смесени се два образа: на малката русалка и на одисеевите сирени, кой ще извърши злото човекът или русалката. На всички тези въпроси авторът отговаря с втория си стих: Морякът удавник съм аз. Азът е попаднал в тежка екзистенциална ситуация - прагът на смъртта. Той е удавник, за когото е останало само и единствено надеждата. Така, само с един ред, дилемата поставена по-горе е разрешена - и да са одисеевите сирени единствената възможност на аза е да се надява, че ще срещне малката русалка. Стихът обаче ни дава и една допълнителна информация - лирическия аз е "моряк", дума наситена със смилови конфликти.
Морякът е човек на водната стихия и като такъв е изключен от социума на сушата. За него действат различни закони, които не са в сила спрямо обикновените хора. Той е пречистен от водата, той се изоставя на волята на стихията, затова обаче заплаща цената да бъде не-човек сред хората.
Това обяснявава и защо се обръща към блогърките като към сирена - единствено не-човешко същество би му обърнало внимание. Ще го предупреда обаче да внимава, тъй като има сирени с опащка на пастърва, които са изключително красиви, има, обаче, и сирени с опашки на калкан, които изглеждат като настъпени на криво и красотата не е основното им качество.
И така морякът на прага на смъртта търси сирена, която да го спаси, а не да го изяде.
Моряк обаче има и друго смислово значение - луд, откачен, развратен, носещ сифилис от пристанище на пристанище, дрънкащ врели некипели, само защото е загорял от няколко месечния си престой на кораба. (авторът не еднократно е заявявал, че ходи по острови и пристанища). Естествено на кораба е пълно с други моряци, поради което "моряк", често носи и смисъл на хомосексуален, което обяснява, защо бале беше публикувал някакво гнусливо порно с гейове. Ясно изразения негативизъм към тях показва обаче, че може би тайно им се възхищава и се е рови сред страници с гей-порно (иначе от къде ще намери, за да публикува).
И така този смислов конфликт, заложен в думата моряк, ни отвежда към извода, че лирическия аз търси нещо, каквото и да е - мъж, жена, риба, куче, само и само да не се удави.
Ние блогърките обаче ще му отговорим в един глас
Удави се като мръсно псе!!!
Плачи, ти, плачи, о, сърце.....
Ха ха ха

Понататъчните стихова показват пълна липса на вдъхновение у автора, както и слушане на много чалга в мръсни софийски капанчета, поради което не смятаме да ги анализираме.
Ваша Светла


Тагове:   неща,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - добра критика...натри му здраво носа:)
31.12.2007 08:40
Башиянкова е хубава фамилия, но Башпиянкова е още по хубава:) Какво мислиш за моя коментар?
цитирай
2. анонимен - Благодаря за анализа!
31.12.2007 10:08
За съжаление не можах да го дочета, защото ми се измориха очите :-( Кажете ми само с две думи, хареса ли ви?
цитирай
3. bashiiankova - viovioi
31.12.2007 10:40
Башпиянкова е хубав каламбур с името ми, но всъщност съм Башиянкова. Иначе коментарът ти не блести с особено остроумие и като цяло е тъп.
цитирай
4. ahmeddogan - г-жа башянкова
03.01.2008 15:50
не знам за анализа, като градивна критика, но най-малкото е неуместен във връзка с трагични събития с кораба "хера', ккато и от днес с участта на сънародниците ни в черно море.
цитирай
5. bashiiankova - Ахмеде Догане
03.01.2008 16:07
моряците именно за това имат по-различен статут от останалите, той като се отправят сами в ръцете на морето. То или ги пречиства или ги изхвърля. С водата шега не бива. Не мисля, че анализът ми е неуместен - той отразява това как съм прочела Бале (мир на блога му), а не какво се случва в държавата ни.
цитирай
6. анонимен - башимамата
10.07.2008 19:02
и тука ли бале вееее
егати троскота
цитирай
7. анонимен - няколко корекции
16.07.2008 13:45
Пишат се: "загаДка", "пЪстърва", "понататъШен"
цитирай
8. анонимен - Кражба
22.12.2009 23:25
Този текст е плагиатстван, като не знаете защо коментирате лаишки. Това е песен писана преди сто години, ама вие както повечето хора сте твърдо убедени, че преди вас е било пустош.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bashiiankova
Категория: Други
Прочетен: 220066
Постинги: 64
Коментари: 578
Гласове: 819
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930