Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2008 14:19 - Хайде все пак да резберем, кои са нашите модератори!!!
Автор: bashiiankova Категория: Други   
Прочетен: 3664 Коментари: 19 Гласове:
0

Последна промяна: 12.03.2008 14:28


Днес, когато влезнах в собствения си блог, забелязах в "Горещи теми" постиг със заглавие "Хайде стига с тези модератори", който беше написан от уважавания блогър lemonpie.  Прочетох поста и част от коментарите с изключително удоволствие, тъй като по някакъв начин се чувствам лично отговорна за него. Ако се проследят коментарите под постовете на  lemonpie ще се забележи, че именно аз съм блогъра, който "дири модератора, особено по чужди блогове".
Ето защо не можах да остана безразлична и отговарям на поста в собствения си блог!

Смятам, че lemonpie греши в няколко основни насоки:
1. "В едно общо и споделено място, ръководство трябва да има. Това ръководство спуска на подопечните набор от правила, които всички трябва да спазват."   - казва тя.
Наистина - наличието на група хора поставя необходимостта от ръководство, но моля ви се, аз не съм подопечна на ръководството, ръководството е подопечно на мен. Аз мога без ръководството, но то не може без мен. Ръководството има смисъл, доколкото има кого да ръководи, само за себе си то е напълно несъстоятелно. В този смисъл то НЕ СПУСКА набор от правила, а създава правила които да  ме обслужват. Не аз съществувам за правилото, а правилото съществува за мен.  По същество това е разликата между тоталитарната и демократичната  общност. И в същност, нека си помислим, може ли да се говори  да се използва думата "ОБЩОНСТ" когато ИМА ТОТАЛИТАРИЗЪМ?
Ще поясня - Когато правилото се спуска, то човека, върху когото се спуска няма никакво отношение към неговото създаване и преценяването дали е добро или зло - той не е свободен и е подчинен на хората създали правилото. В такъв случай групата, към която се числи човека не е обща (не е общност), а е частна (на групата, която създава правилото) – наречете го олигархия, тирания и т.н и т.н, но не го наричайте общност, ТЯ НЕ Е ОБЩА.

2.  "ако някой нарушава правилата и след като бъде поканен да ги спазва и не се съобрази, ръководството логично има право да прати въпросния нарушител където си иска" - казва тя.
Приятели, помислете си добре и ми кажете - не се ли възползваха Сталин, Хитлер, Комунистическата партия в БГ и още хиляди знайни и незнайни тирани, крале, диктатори, луди с власт, от същото това логично право, което така леко им предоставя уважаваната от мен блогърка? Защо ги наричаме чудовища причинили зло на хиляди хора, след като те са приканвали всички тези хиляди хора да спазват правилата, те не са се съобразили и "логично" са пратени където ръководството е пожелало. Как го нарече  lemonpie - просто и ясно! По същество, група, в която ръководството може да прати нарушителя където си иска, по същите съображения описани в т. 1 НЕ МОЖЕ да бъде наречена ОБЩНОСТ.

3. "Който не иска да се съобразява с чужди правила, може да си купи домейн и хостинг и да си бие камшиците където си иска. Обаче – както всички не са доволни от модерация, избор на първа страница и уж неясни правила в блог.бг – така почти всички си стоят" - казва тя.
Тук трябва да помислим повече. Някъде бях писала нещо по въпроса и за да не се повтарям давам линк. Там, с болдване, съм посочила текстове, които се мъдреха в секцията "За Blog.bg", ако не вярвате проверете сами. Преди да се регистрирам, внимателно прочетох тази секция, тъй като вярвам, че честно и откровено създателите на групата са обявили какви са им намеренията. Там беше описана свободна общност, а не олигархична хрупа. Изведнъж какво се оказа - всичко това било реклама с цел привличане на клиенти, а не истина. Правилата изведнъж се оказаха различни от предварителните обещания. След като веднъж съм се регистрирала, създала съм си име, изказала съм определени позиции не виждам защо трябва да се махна! Когато ми е обещана на стана член на ОБЩНОСТ, аз държа на своите права като такъв. Естествено, мога да "заеба" всичко и да махна с ръка и да напусна, но това е акт на отчаяние - ЕМИГРАЦИЯ. Аз не желая да емигрирам - емигрират хората ТОТАЛНО загубили вярата си в общността, а аз вярвам в блог.бг и голяма част от коментарите, които видях написани под поста ме карат да продължа да вярвам. В крайна сметка блог.бг е едно училище - учим се как да определяме съдбините си. Тук в блога, често срещам постове, които ни съветват как да оправим България, как трябва да сме активни и т.н и т.н, но приятели, преди да посегнем към голямото, нека да се опитаме да оправим по-малкото - общността на блог.бг.

4. "за да спести именно неудобствата, които някога Гео е изпитвал, ръководството явно е решило да скрие лицето на модератора. И съвсем правилно според мен." - казва тя.
Логиката ми изглежда извратена. Все едно, за да спестим неудобствата на министър-председателя, за да не бъде критикуван за решенията, които засягат всички ни, трябва да го скрием. Ами, че това е чудесната общност на Оруел от 1984. Големия брат! (нека популярното предаване не ни кара да забравяме от къде идва името Big Brother). Скриването на лицето на модератора е отказ от персонална отговорност, а забележете приятели, именно отказа от персонална отговорност за взетите решения е основният проблем на държавата ни. Защо трябва лошото в държавата да слагаме в блог.бг - нека доброто в блог.бг да приложим в държавата! По-долу в коментарите открих един от лице представящо се като blogbg, което твърди, че е модератор. Кое е лицето blogbg, какво пише в блога си, какви са вижданията му по актуалните проблеми? Риторични въпроси. Лице блог.бг не съществува - това е една колективна безотговорност. Смятам, за абсолютно необходимо, когато се взема административно решение то да бъде обоснована. "Правилата трябва да се спазват" - казва лемънпай, но как да сме сигурни, че анонимковците криещи се зад безличния ник blogbg спазват правилата. Как да сме сигурни, че дадено решение за изтриване на един блог е правилно, че наистина блогърът е нарушил правилата? Убедени ли сме, че администраторът е бил в пълната си кондиция, когато е взел решението да натисне "изтрий". Та това “изтрий” е безвъзвратно, а човека може да е недоспал, да е пийнал или пък да е предубеден към даден блогър. Нали трябва да има някакво обяснение, описание на фактите по случая, мотиви, блогърът да е имал право да вземе отношение и да изкаже своето мнение по обвинението. Всичко това обаче е трудно, енергоемко и изисква мислене от страна на модератора, далеч по лесно е натискането на линк и твърдението: "Аз съм модератор имам право да трия, а и защото съм такъв няма да ти кажа, кой съм!".
От обща култура знам, че процес, в който едно лице съчетава обвиняващата функция (твърди, че дадено лице е извършило нарушение) и решаващата функция (взема решение, че лицето е извършило нарушение) се нарича инквизиционен процес. Нима искаме инквизиция в блог.бг?

5. "И моля, спрете да дирите модератора, особено по чуждите блогове. Това е свободно място, в което всеки има право да публикува каквито мисли прецени, стига да запази добрия тон." - казва тя.
Моля ви, именно за направим това място свободно смятам, че е абсолютно необходимо да разберем, кои са нашите модератори и докато не намеря отговора на този въпрос ще питам, ще говоря, ще споря и ще се боря. Добрия тон винаги се мени в зависимост от това, на коя страна на барикадата си. Аз съм от тази, която задава въпроси.

И така Аз питам!
Кой е модераторът ни? (това е Светия Граал на всяка свободна общност)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Да го духат нашите модератори!
12.03.2008 15:08
Когато ни се представят, ще им се извиня...

Като се замисля, май няма да им се извиня. Не го заслужават! Прекалено на сериозно се взимат!

Поздрави
цитирай
2. анонимен -
12.03.2008 15:20
Най-накрая ще настроят всички срещу себе си.
цитирай
3. анонимен - О,
12.03.2008 15:49
doctorjivago, съжалявам но възрастта на г-жа Башянкова е над 15 години. Не смятам, че ще постигнете успех тук.
цитирай
4. buboleche - модератори са:
12.03.2008 15:57
kiro , krasitta, dinka, vita, estrella, dexter, felixkotkov, alex4o, man4o, sasso и marto. Пише си го където трябва ,но никой не гледа. Както вече веднъж бе казано - модератори са екипа на днес.бг и компания свързани сайтове. Нз дали има какво повече да се говори по темата. наистина се изтърка. ;) :))
цитирай
5. bashiiankova - Благодаря Буболече
12.03.2008 16:27
твоят глас закръгли на чудесното число 300 - гласувалите за моя блог. 300 - звучи героично - Кат шепа спартанци, прохода бранят.
300 - никога не съм вярвала, че ще стигна до тук - благодаря.

А ако естрела е модератор, защо го отрече в лично писмо до мен. Освен това предлагам дължонстта да бъде изборна
цитирай
6. buboleche - ми по принцип тя е единствената , която не е от екипа
12.03.2008 16:40
щом е казала , значи не е.
цитирай
7. анонимен - Какво толкова сте се захванали с тези модератори
12.03.2008 17:18
Голям праз, модератори. Всеки човек си има име, в сайтовете пише - контакти, за връзка и т.н. Админите не се крият. Тези като искат да се крият. Тяхна си работа. На вас какво Ви пречи да пишете. Пишете си за удоволствие, изказвайте се, и т.н. Какво сте заревали модератори, та модератори. Кои били те,ами които и да са. Какво Ви бърка това, че не ги знаете. Гледайте си блогчето,четете другите които са Ви на сърце и това е.
цитирай
8. bashiiankova - ама че глупав коментар
12.03.2008 17:37
от страна на горния анонимен.
Естествено няма да го модерирам (изтрия), за да остане паметен знак на глупостта!
цитирай
9. анонимен - Това с педофилията е отвратитено!
12.03.2008 18:20
Надявам се, че само се майтапите. Представете си например нещо такова да се случи на малката ви дъщеря. Тогава няма да се смеете...може би.
цитирай
10. bashiiankova - Трол отново ми напълнихте душата
12.03.2008 18:38
наистина сте прав. Толкова е грозно това с педофилията. Моляви живаго и теленет, ако някой от вас е педофил да се предаде веднага на компетентните органи - с това шега не бива
цитирай
11. ssstto - Който иска да
12.03.2008 21:32
го изберат, но не са го избрали, да си изтрие постинга и да го пусне след няколко часа. Вервайте ми, върши работа!
цитирай
12. анонимен - Г-жо Бошнякова, вие сте комплексарка
13.03.2008 00:20
Дори не можете да вникнете в проблемите които поставят четящите ви, пиша го в неуважителна форма с малки букви, ами им отговаряте просто ей така, мислейки, че сте много оригинална и интересна. Модерирайте (трийте) каквото си искате. Но държа да ви кажа, че вашия блог е най-безинтересния, невпечатляващ с нищо интригуващо и същностно. Така, че на човек който е скучен и неинтересен като вас, му остава единствено да търси модераторите и да се чуди кои ли са те, да гадае, и да досажда на останалите с простотията си. Моите искрени уважения към простотията, за нея няма почивен ден. Дерзайте.
цитирай
13. babs - Модераторите
13.03.2008 10:25
ТРЯБВА да бъдат известни на блогърите. Това също е част от правилата! Криенето няма да помогне да се разрешат проблемите - това само разпалва огъня още повече.
п.с. Много е тъпо дето в избрани стоят все едни и същи муцуни и много често на политическа тема. От политика вече им се драйфа на хората.
Хайде със здраве!
цитирай
14. bashiiankova - До анонимен 14
13.03.2008 10:52
Фактът, че сте написали коментар в блогът ми, показва най-малкото, интерес от ваша страна, за да го прочетете. Явно в този прочит вие сте се впечатлил и заинтригувал - открили сте същността му. В противен случай няма как да знаете, че това е най-безинтересния, невпечатляващ с нищо интригуващо и същностно.

Ако не сте прочели целия блог, и то с интерес, заинтригуване и окриване на същността му - то тогава вие лъжете в коментара си.
С. Башиянкова
цитирай
15. анонимен - това за педофилията
13.03.2008 12:26
драги анонимен не е майтап, доктора е известен тук, това, че ти не знаеш си е твой проблем
цитирай
16. ahmeddogan - башиянкова,
13.03.2008 13:50
не е честно, изпреварихте ни с постинга, взехте ни думите от устата, тъкмо мислехме да пишем за понятието "правила" и концпцията им тук в блога. Поздрави за тънкия усет и професионално изпълнение.
Ваши меди дог и алекс дог
цитирай
17. ahmeddogan - хаха
13.03.2008 13:58
открихме още един модератор нъмбър 14 се е взел насериозно:)) даже няма смелостта да се появи:)) хаха, баши, вие се оказахте различна категория от трол, мн по-опаасна:)) как ли си блъскат сега главите м-тата да ви класифцират, дефинират, да вземат мерки...:))хаха
цитирай
18. viki02 - Много съм щастлива,
08.04.2008 23:45
че попаднах тук, макар и след 1 месец.
Тази тема ме вълнува отдавна, веднъж се махнах от тук, после опитах отново, но ето, че съм на мнение,че това място е нечистоплътно, заради модераторите, наистина се взимат неоснователно на сериозно!!!
И Ви подкрепям, че търсите имената им. Това е скандално, търсих, не открих нищо. Даже подозирам, че си играят с мен, което пък е голяма простотия.
Имаше една забележка, пишете си. Как, като се трие, месят се в нещата, четат лични и.....ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, ВЛЕЗЛИ СА В ЛИЧНИТЕ МИ И СА ИЗТРИЛИ ВАЖНА ЧАСТ ОТ ТЯХ, КОЯТО НЕ ИСКАТ ДА ИМАМ.
Кой каза, да си пишем и да не мислим за модераторите? Ако не им угаждаш и тормоз. Това е тъпа детска история, на хора, които не уважават себе си, затова не уважават и другите!
Ако искате, ще Ви подкрепя. А всъщност, сериозно съм се замислила, че макар винаги да има хора, които ще си загубят дълго време тук в опити да вървят нещата, аз няма смисъл да съм част от тях! НАчинът е.....ИЗТРИЙТЕ СИ БЛОГА, ИМА МНОГО МЕСТА. И без това синьото присъствие тук не ми харесва. Където е то има много НЕКОРЕКТНОСТ и вирнат нос, грозни изкуствени усмивки. Справки, виж грозната тъпа усмивка на Иван Костов.
Ами, с Вас съм, подкрепям Ви. И не обръщайте внимание на тези, които Ви наричат безинтересна, защото се плашат, че губят играта. Така правят в детската градина и то само глупавите деца.
Предполагам, че вече съм виждала някои от модераторите, но ще изчакам още малко да им видя игрите. За Динка се сетих и сама отдавна.
Успех! Заедно.
цитирай
19. viki02 - мога да посоча още модератори,
08.04.2008 23:46
които не са посочени. Засега ще замълча за това, заради един. Дано е по-умен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bashiiankova
Категория: Други
Прочетен: 219886
Постинги: 64
Коментари: 578
Гласове: 819
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930